Meelwormen
In het begin van de terrariumliefhebberij, aan het begin van de jaren zestig, was er nog weinig beschikbaar op het gebied van voedsel voor terrariumdieren. Eigenlijk waren er enkel meelwormen (Tenebrio molitor) beschikbaar. Deze meelwormen werden gekweekt door groothandelaren, hoofdzakelijk ten behoeve van de vogelliefhebberij.
Toen reptielen en amfibieën als terrariumdieren in populariteit stegen, werden de meelwormen ook aan deze dieren gevoerd. Helaas liet de kwaliteit van de aangeboden meelwormen veel te wensen over. De meelwormen werden heel eenzijdig met zemelen gevoerd en hun voedingswaarde was uiterst gering. Bovendien hebben meelwormen een harde chitinehuid en zijn ze vooral voor kleine reptielen en amfibieën moeilijk te verteren.
Om de voedingswaarde van meelwormen te verbeteren is het goed om ze zelf met hoogwaardige voedingsmaterialen te voeren. Dat komt de terrariumdieren ten goede. Het probleem met de chitinehuid blijft. Het is zinvol om wanneer er een periode lang met meelwormen wordt gevoerd, de temperatuur in het terrarium met een paar graden te verhogen. Dit stelt de dieren in staat hun voedsel gemakkelijker te verteren. De witte, pas vervelde meelwormen zijn nog niet uitgehard en daardoor wel goed te verteren. Door een stukje appel bij de meelwormen te leggen wordt het groei en vervellingproces een beetje versneld en kunnen er wat meer net vervelde meelwormen worden ‘geoogst’.
Meelwormen zijn alleseters, ze kunnen worden gevoerd met katte- en hondenvoer, groente en fruit, bruin brood, visvoer (forellenpellets) en vlees. Aan dit voedsel kunnen kalk en vitaminen worden toegevoegd. De poppen en de kevers van meelwormen worden maar door weinig dieren als voedsel geaccepteerd.
Naast de gewone meelwormen zijn er momenteel ook regelmatig de kleine buffalowwormen en de veel grotere moriowormen beschikbaar via de gespecialiseerde dierenhandel.