Selecteer een pagina

Centrochelys sulcata

Tweekoppige sporenschildpad (Centrochelys sulcata).

Op 26 september 2013 ontving ik het volgende mailtje in mijn mailbox: “Beste Bart, Hierbij vindt u in bijlage enkele foto’s van een 2-koppige landschildpad. Deze is recent 1 jaar en een half geworden en gekweekt in België door Rony Ryckoort in gevangenschap. Indien jullie graag meer informatie vernemen van de schildpad of interesse hebben dan horen wij het graag. Dit is een uniek reptiel die zelden of nooit voorkomt en geen kans op overleven had gehad in de vrije natuur. Maar door de goede zorgen van Rony blijft deze overleven en verkeert het diertje in zeer goede gezondheid. Dit kan een ideale gelegenheid zijn om dit eens te laten zien aan het grote publiek. Dus voor interesse hoor ik het graag.”

Omdat ik kort daarvoor met Jimmy Huybers van Avonturia de Vogelkelder afspraken had gemaakt om in de herfstvakantie van oktober 2013 een paar dagen in de zaak te komen staan om informatie te geven over het houden van reptielen en amfibieën, leek het mij een leuk idee om van deze aanbieding gebruik te maken om een tweekoppige schildpad aan het publiek daar te laten zien. Maar ja ik had geen idee wat dat moest gaan kosten en of Jimmy daar sowieso belangstelling voor zou hebben. Ik mailde de Belg daarom terug om te vragen naar de kosten en ik vroeg Jimmy of hij dit initiatief zag zitten, tevens stuurde ik hem een paar foto’s.

Jimmy antwoordde nog diezelfde dag: “Beste Bart, Wat een mooi en bizar gezicht. Zou jij aub willen vragen wat de bedoeling verder zou zijn ? De prijs, wanneer en hoelang hij aan het grote publiek kan worden getoond. Groeten Jimmy,”
Om een lang verhaal kort te maken, er werd door mij met Rony een prijs overeengekomen en er werd afgesproken dat de tweekoppige unieke schildpad op zaterdag 26 oktober voor 1 dag naar De Vogelkelder in Den Haag zou komen.

Voor een eerste interview met Rony, klik: (hier)

In Belgie had Rony inmiddels al de nodige bekendheid gekregen met zijn schildpad:

Bericht mei 2013.

Bericht mei 2013.

Bericht oktober 2013.

Bericht oktober 2013.

Op zaterdag zorgde ik op tijd in Den Haag bij De Vogelkelder te zijn en er werd een klein terrarium met bodemverwarming en een krachtige warmtelamp voor de tweekoppige gast beschikbaar gesteld. Toen de schildpad was gearriveerd en in zijn tijdelijke verblijf was gezet werd me pas duidelijk hoe bijzonder dit diertje is. Rony was uitermate beschermend geweest voor de schildpad en pas toen ik de schildpad in levende lijve zag begreep ik ten volle waarom.

De schildpad betreft een sporenschildpad (Centrochelys sulcata), een Afrikaanse landschildpad die uit droge, woestijnachtige omgeving afkomstig is. Hij leeft daar van de westelijke Afrikaanse Sahelzone tot het oostelijke deel van Soedan. Het is de op een na grootste landschildpad van de wereld. Volwassen dieren kunnen 80 – 100 kg. wegen. Rony Ryckoort heeft een heel groot schildpaddenverblijf met 15 exemplaren van deze soort waaronder de vader van het tweekoppige diertje die rond de 100 jaar oud is en 80 kilogram weegt. Sporenschildpadden kunnen ruim 150 jaar oud worden.

Op dit moment is er nog geen informatie over hoe deze Siamese tweeling technisch gezien in mekaar zit. Vast staat dat het twee vergroeide embryo’s betreft, maar wat ze inwendig nou precies wel of niet delen, kan pas worden vastgesteld wanneer er goede röntgeninformatie beschikbaar komt of wanneer er uitgebreide MRI-scan zou worden gemaakt. Tot nu toe vindt Rony zijn schildpad (die hij Kianga heeft genoemd), nog te jong voor dergelijke acties en heeft hij deze nog niet laten uitvoeren, maar tussen nu en een jaar wil hij er toch wel toe over gaan. Tot nu toe blijven een aantal zaken gissen.
Uiterlijk zijn er vier poten te zien, maar het is best mogelijk dat er onder het schild nog rudimentaire pootjes worden gevonden. Als het om de stofwisseling gaat dan heeft Kianga twee koppen die onafhankelijk van elkaar lijken te denken hetgeen soms tot conflicten leidt als het gaat om “gaan we links of rechts af?”. Aan de bewegingen van het dier/de dieren zie je dat het dan niet helemaal “spoort”. Of er sprake is van 1 maag of twee, het darmstelsel kent uiteindelijk slechts 1 gemeenschappelijke uitgang waardoor de mest wordt uitgescheiden. Ook is er maar 1 staart van buiten zichtbaar.

Tijdens de expositie bij De Vogelkelder waren de reacties vrijwel unaniem verbaasd, verwonderd en positief. Het feit dat het hier en om een uniek exemplaar gaat en dat het hier om een schildpad gaat, maakt dat de bezoekers direct ook vertederd waren door het tafereel. Natuurlijk ontspon zich zo nu en dan de discussie over de ethische kant van de zaak, maar vrijwel iedereen was het er mee eens dat getracht moet worden dit dier in leven te houden en zo goed mogelijk te verzorgen. Over de levensverwachting van Kianga valt weinig te zeggen. Siamese tweelingen kunnen oud worden. Deze soort schildpad kan heel oud worden, zoals gezegd wel meer dan 150 jaar. Wanneer het goed gaat met dit dier, is er aanleiding om het volgend jaar misschien nog eens naar Nederland te vragen. De eerste afspraken daarover werden al gemaakt. Voorlopig was het bezoek van Kianga een indrukwekkende ervaring, hoe klein het diertje dan nu nog mag zijn.

Voor een kort tv verslag van TV-West, klik: (hier)

Kianga

Van een afstandje viel het eigenlijk nog niet eens zo op !!

Kianga

Maar wanneer de mensen beter keken, viel hun mond soms open van verbazing. De trotse eigenaar en kweker Rony Ryckoort met zijn schildpad. Enkel met heel veel liefde en zorg hield hij deze unieke schildpad in leven.

Kianga

Een wonderlijke speling van de natuur, een foutje, bizar en uniek !!

Kianga

Een soort van Siamese tweeling, inmiddels anderhalf jaar oud/jong, en tot elkaar veroordeeld.

Kianga

Twee koppen met elk hun eigen wil en eigen hersenen, maar slechts 1 lichaam om te besturen. De poten werken mekaar soms tegen en soms wil de één een andere kant op dan de ander. Dit leidt soms tot abnormale bewegingen.

Kianga

Publiek dat soms met duidelijke verbazing staat te kijken.

Kianga

Er is er maar 1 zoals Kianga op de hele wereld. Te gek en UNIEK dat dit dier even te bewonderen was bij Avonturia De Vogelkelder. Eigenlijk even een écht avontuur !!

Translate »