Wikipedia: Reptielen
De reptielen (Reptilia) of kruipende dieren vormen systematisch gezien een klasse van koudbloedige, gewervelde dieren. Reptielen komen over de gehele wereld voor behalve in extreem koude gebieden zoals de polen en op de besneeuwde toppen van bergen. Er zijn tegenwoordig ruim 9500 nog levende soorten. Daarnaast zijn er veel uitgestorven soorten beschreven die vaak enkel bekend zijn als fossiel.
Reptielen worden vaak in één adem genoemd met de amfibieën, hoewel het hier twee zeer verschillende diergroepen betreft. Amfibieën hebben een permeabele huid en geen schubben, in tegenstelling tot de reptielen. Het belangrijkste verschil met de amfibieën is echter het ontbreken van een larvaal stadium bij alle reptielen.
Systematisch gezien kennen we:
Schubreptielen (Squamata) (Slangen, hagedissen en wormhagedissen)
Schildpadden (Testudines)
Krokodilachtigen (Crocodilia)
Brughagedissen (Sphenodontidae)
Nederlandse reptielen
In Nederland komen van nature zeven soorten reptielen voor. Drie soorten slangen en vier soorten hagedissen. Naast deze inheemse soorten zijn er ook enkele exotische reptielen al dan niet bewust door de mens geïntroduceerd (faunavervalsing). Ook spoelen er met enige regelmaat zeeschildpadden aan op de Nederlandse stranden, dit noemen we dwaalgasten.
Het leefgebied van reptielen bestaat over het algemeen uit ijle lage vegetatie. Die vegetatie moet voldoende schuilmogelijkheden bieden. En de plek moet snel opwarmen en voldoende open zijn om te kunnen zonnen. Vooral heide voldoet vaak aan deze voorwaar-den. Ideale leefgebieden zijn overgangen tussen bossen en heide, structuurrijke vegetaties zoals oude heide, maar ook vervallen overgroeide gestapelde stenen en muurtjes. De verspreidingskaart hiernaast toont waar in Nederland waarnemingen zijn gedaan van (inheemse) reptielen.
Voor uitgebreide info en een kaart klik: (hier)
Op het internet bestaat een Startpagina reptielen waar vrijwel alle info te vinden is: klik (hier)
In Nederland bestaat de Nederlandse Vereniging voor Herpetologie en Terrariumkunde (NvHT): Lacerta.