In haar boekje: “Taschenatlas Aquarienpflanzen” zegt Christel Kasselmann over deze plant: “Komt voor in Venezuela en op Cuba. Lijkt op Pogostemon stellatus”. In het dikke boek “Aquariumplanten” van haar hand staat een foto van Ludwigia inclinata verticillata ‘cuba’ die Christel in mijn aquarium heeft gemaakt. De plant stond toen inderdaad verschrikkelijk mooi. Het belangrijkste verschil voor de liefhebber is dat L. inclinata een gladde bladrand heeft terwijl die bij P. stellatus gekarteld of duidelijk gezaagd is. Beide planten stellen ongeveer dezelfde eisen. Bij veel licht ontstaat er intensieve roodkleuring. Hij houdt van voedingrijk water en CO2 en heeft gemiddeld tot veel licht nodig. Hij komt oorspronkelijk van moerasgebieden op het eiland Youth, een klein eiland voor de zuidwestelijke kust van Cuba. Hoewel de meeste Ludwigia’s onder water ovaal groen blad hebben ontwikkelt deze stengelplant onder water gemarmerde rood/oranje lange, smalle bladeren.
Diverse variaties van Ludwigia inclinata zijn te koop bij Aquarium-planten.com.
Ondanks het opmerkelijke uiterlijk is dit maar 1 van de vele geografische verschijningen van Ludwigia inclinata die alle tot dezelfde soort behoren op grond van het feit dat ze allemaal dezelfde grote gele bloemen dragen.
Als ze goed uitgroeien zijn het prachtige aquariumplanten die bij de wat meer ervaren aquariumhouder thuishoren. De kleur kan variëren van geel naar geelrood. Deze gele kleur is opvallend en onderscheidend voor deze soort. Wanneer de plant “het naar z’n zin heeft” kan hij een snelle groeier zijn heb ik destijds ervaren. Op dit moment zijn er diverse kwekerijen die trachten deze plant beter geschikt voor de hobby te maken. Vooralsnog heeft hij dus CO2 nodig, voedingsstoffen (nitraat en fosfaat, ijzer en sporenelementen) en ruimte. Wanneer de plant onvoldoende ijzer toegediend krijgt heeft hij de neiging steeds lichter van kleur te worden en zijn de nieuwe bladeren geel tot zelfs wit. Het is aan te bevelen om de plant uit de bodem te halen om de koppen weer opnieuw te planten. De gewortelde onderstelen hebben snel de neiging om zwart te worden en weg te rotten. Vanwege zijn opvallende kleur en uiterlijk vormt deze plant een mooi contrast met heel veel andere plantensoorten.
Vervaagt de kleur van deze plant, die geel tot geelrood zou moeten zijn, en krijgt zij wel voldoende licht?, dan gaat het waarschijnlijk verkeerd bij de voeding. Plantenbemesting met extra ijzer, CO2 en sporenelementen helpt veel planten om weer sterk en kleurrijk te worden in het aquarium.
Naast Ludwigia inclinata var. verticillata ‘Cuba’ kennen we nu ook Ludwigia inclinata var. verticillata ‘Pantanal’. Deze laatste wordt ook tot de mooiste stengelplanten gerekend. Hij stelt qua voeding en licht ongeveer dezelfde eisen als variëteit ‘Cuba’. ‘Pantanal’ lijkt het beste te gedijen in zacht water en een zure, van turf voorziene bodem. Deze kleurrijke stengelplant, in tegenstelling tot zijn naaste neef L. inclinata var. verticillata ‘Cuba’, groeit rechtop zelfs onder intense verlichting. L. Inclinata var. verticillata ‘Pantanal’ is lang niet zo snel groeiend, bijna net zo robuust en bijna zo invasief als L. inclinata var. verticillata ‘Cuba’. Hoe dan ook, als de omstandigheden goed zijn, groeit deze plant toch relatief snel en moet men hem regelmatig snoeien. Het vermeerderen dient op dezelfde wijze te gebeuren als bij ‘Cuba’. Toch blijkt deze plant voor veel aquariumhouders te moeilijk te zijn.Toen ik de ‘Cuba’-variëteit van Jaap ontving ging het om 5 relatief kleine stekken. Ze waren betrekkelijk wit (arm) van kleur en ik had er eerlijk gezegd weinig fiducie in. Om het risico te spreiden zette ik 1 , de kleinste, stek op een andere plek dan de rest waar deze maximaal licht ontving. Bij de groep achter de Blyxza drukte ik 2 van mijn plantenmestcapsules bij de nog te vormen wortels in de hoop dat dit de groei zou stimuleren. Bij de eenling deed ik 1 capsule. Na een paar dagen zag ik al groei en zag ik ook een toename van kleur. Op dit moment, 9 juli 2016 heeft de langste stek de oppervlakte bereikt en zie ik een eerste zijtak verschijnen. Een en ander geeft mij goede hoop dat deze plant hiermee in mijn aquarium voorlopig is teruggekeerd. Jaap heeft al een claim gelegd op de eerste stekken die weer weg mogen straks en ik zal er een goed gevoel bij hebben wanneer ik die hem dan kan geven. Vooralsnog is het nog niet zo ver. Ondanks wat ik hiervoor heb geschreven ga ik wel proberen de plant af te knippen en de koppen opnieuw te laten wortelen, in de hoop dat de onderstelen weer (liefst dubbel) gaan uitlopen. Dat zou een explosieve vermenigvuldiging ten goede komen, maar dat gaan we straks vanzelf beleven.