Wikipedia: “De Honinggoerami (Trichogaster chuna, voorheen Colisa chuna) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Hij behoort tot de familie van de Echte goerami’s en komt oorspronkelijk voor in India en Bangladesh. Het is een vreedzame, enigszins schuwe vis die alleen maar met andere vreedzame vissen samen gehouden kan worden. Het aquarium van minimaal 60 cm lang kan ingericht worden met veel planten en ook een aantal drijfplanten mogen niet ontbreken. De soort is zeer gevoelig voor Oödinium (peperstip). Het zijn alleseters, maar de grootte van het voedsel moet wel aan de grootte van de vis aangepast worden. De kweek is redelijk eenvoudig. Een paartje maakt een territorium van ongeveer 50 cm² en dat wordt tegen soortgenoten verdedigd. Het mannetje bouwt een slordig schuimnest (soms zelfs geen), en de eieren worden afgezet, bevrucht en in het schuimnest opgeborgen.[2] Het vrouwtje wordt nu verjaagd en het mannetje neemt verder de broedzorg op zich. De eieren komen na 24-36 uur uit en nog een dag verder zwemmen de jongen vrij. Zodra ze niet meer bij elkaar blijven moet ook het mannetje worden verwijderd. De jongen kunnen de eerste dagen gevoerd worden met het fijnste infuus en daarna met Artemia-naupliën.”
In mijn aquarium:
In mijn aquarium heb ik regelmatig deze honinggoerami gehouden. Meestal tot maximaal 3 stellen en zelfs dan blijkt een aquarium van 1.000 liter nog aan de krappe kant voor deze vissen. Zowel de mannen als de vrouwen zoeken elkaar op om over de grenzen van hun territoria te knokken en alleen wanneer je over veel planten die tot aan de oppervlakte reiken beschikt, kunnen de gevechten beperkt worden gehouden. Na verloop van tijd hebben ze hun eigen plekje veroverd, vaak redelijk evenredig verdeeld over de bak: 1 links, 1 rechts en 1 in het midden. Ik sta er vaak versteld van hoe agressief ze kunnen zijn en welke onverwacht hoge snelheid ze bij het achter elkaar aan jagen kunnen bereiken. De vrouwtjes dwalen door de gehele bak en zoeken de mannetjes soms bewust op. Plotseling ben je onverwacht in de gelegenheid om van zo’n ontmoeting een filmpje te maken. Kijk dit filmpje vooral tot aan het eind toe af, het is naar mijn mening de moeite waard.
Gezonde vissen in een aquarium met goede balans
Met een goede temperatuur, genoeg beschutting, juiste waterwaarden en het regelmatig schoonmaken van het aquarium help je de aquariumvissen. Gezonde aquariumvissen zijn actief, hebben een gezonde kleur en hebben een hoge weerstand waardoor zij minder vatbaar zijn voor ziektes. Variaties op het dieet dragen ook bij aan het verhogen van de weerstand en verbeteren van de kleuren van de vissen.
Van Colisa chuna (honinggoerami) heb ik wat mooie foto’s gemaakt die ik in de hieronder geplaatste galerij wil laten zien.