Selecteer een pagina

Nymphaea micrantha

Samen met de stekken van Ammannia senegalensis, die later toch Ammannia gracilis bleken te zijn kreeg ik van Peter Kettenis twee stekken van Nympaea micranthia. Over deze mooie waterlelie die Peter zelf voor het eerst in 1998 in Gambia heeft verzameld en naar Nederland heeft meegebracht schrijft hij in een artikel in Het Aquarium het volgende.

“Als de kleinbloemige West-Afrikaanse waterlelie zich goed ontwikkelt, is ze te groot voor een fors aquarium. Beter is om ze in kommervorm te cultiveren, net als N. lotus. Als de bladeren ondergedoken zijn, hebben ze vier kleuren. Een drijvend blad heeft van boven één kleur, maar is van onderen gestippeld.

Een niet te oud drijvend blad geeft een jonge plant aan het blad, zodra het is losgesneden van de steel. Hoewel de stek behoorlijk groot wordt, is de vermeerdering niet eenvoudig. In de natuur ontwikkelen de stekken zich alleen als de plant in de schaduw staat.
Het is ook gelukt om zaailingen op te kweken. Het eerste blad is een minuscuul grassprietje. Aan het tweede blad is de waterlelie al herkenbaar.”

Het intikken van Nymphaea micrantha levert een aantal zoekresultaten op. Om te beginnen levert Plant finder informatie met een paar mooie foto’s. Om ze te bekijken klik: (hier).
Ook kom je bij de info van Peter Kettenis in “Het Aquarium” een deel van de tekst heb ik hier boven overgenomen, maar voor de rest van de tekst: klik (hier).
Wat op zich wel verrassend was is, dat ik ook verwezen werd naar de site van onze welbekende aquarium adviseur: Willem van Wezel. Die heeft op zijn site een mooie foto staan van Nymphaea micrantha met daarbij de Nederlandse naam: “Kindje op moeders schoot”. Grappig is dat hij het tijdens persoonlijke gesprekken wel eens vaker over deze waterlelie heeft gehad, maar dat ik nooit het verband heb gezien tussen “Kindje op moeders schoot” en Nymphaea micrantha. Nu blijkt dat dus een en dezelfde plant te zijn. Willem vertelde dat Simon Post van A.V. Paluzee deze plant destijds heeft gehad in zijn aquarium en er hier en daar stekken van heeft rondgedeeld bij Paluzee. Inmiddels is deze plant bij de meeste liefhebbers weer verdwenen, want het lijkt niet echt een heel gemakkelijke plant, maar Simon heeft laatst nog een enkel levend exemplaar in een van zijn aquaria aangetroffen die hij aan Willem van Wezel heeft gegeven en die nu in de bak van zijn zoon Fred staat.

Aquariumplanten die bloemen ontwikkelen en de neiging hebben om hard te groeien, hebben hier veel voedingstoffen voor nodig. Een rijke leembodem is een sterk begin, maar vaak moeten deze aquariumplanten bijgevoerd worden. Koolstof, ijzer, magnesium en spoorelementen zijn een goed begin om de aquariumplanten de beste kans en gezondheid te geven.

Nymphaea micrantha.

Een mooie foto (Willem van Wezel) van Nymphaea micrantha op zijn site met daarbij de Nederlandse naam: “Kindje op moeders schoot”

De stek die ik als eerste van Peter Kettenis kreeg was gegroeid op een stuk door hem meegebracht drijfblad en dat heb ik dan ook eerst in mijn aquarium laten drijven. Echter heel kort daarna bleek de stek helemaal vergeven te zijn van de luis. Omdat ik niet wist welke luis dit betrof en ik geen zin had in een plaag met mogelijk onoverkomelijke gevolgen, heb ik Peter gebeld en in overleg met hem heb ik besloten de plant maar door de wc te spoelen.
Enige tijd later belde Peter om te zeggen dat hij nog een goed aangeslagen stek voor mij beschikbaar had en of ik daar nog belangstelling voor zou hebben. Die heb ik in Den Haag bij hem opgehaald, het bleek om twee stekken te gaan: eentje met en eentje zonder een kleine knol, en die staan nu in mijn aquarium. Voorlopig geven beide nog de nodige acclimatiseringproblemen en is het dus de vraag of hij het uiteindelijk gaat doen. Wel worden de eerste nieuwe bladeren op beide stekken al gevormd. In dat geval zal ik de informatie in dit artikel zeker aanvullen.

De eerste stek die ik kreeg

De stek die ik als eerste van Peter Kettenis kreeg was gegroeid op een stuk door hem meegebracht drijfblad.

Op het wateroppervalk van mijn aquarium

en dat heb ik in mijn aquarium laten drijven. Het is duidelijk hoe deze plant aan z’n Nederlandse naam komt !!!.

Nymphaea micrantha vergeven van de luis

Echter heel kort daarna bleek de stek helemaal vergeven te zijn van de luis. (Geen idee welke soort het is en welke schade dit insect kan veroorzaken)

Christel Kasselmann (Aquarienpflanzen – Duits) zegt over deze plant het volgende: Deze plant komt uit West Afrika (Senegal tot Kameroen). Komt voor in stilstaand en langzaam stromend water.

De submerse bladeren, over het gehele oppervlak enigszins transparant, tot 18 cm lang en 14 cm breed. Bovenkant groen tot roodachtig, met donkere vlekken, onderzijde meer lilakleurig. De drijfbladeren zijn groener dan de submerse bladeren, bovenkant heldergroen, onderzijde violet met kleine donkere vlekken. Vorm rond tot hart- of schildvorming. De bloemen zijn wit tot blauwachtig, 5 tot 10 cm groot.

Een aanbevelenswaardige, decoratieve middelgrote waterlelie, die goed in zacht tot middelhard water gedijt bij een PH van 6,5 tot 8 en temperaturen tussen de 24 en 28 graden Celsius. De bodem moet rijk aan voedingsstoffen zijn, bijvoorbeeld: leem. De vermeerdering van deze plant, in tegenstelling tot vele ander lelies is gemakkelijk en productief doordat de plant bij voldoende licht in de bladokselnieuwe planten aanmaakt. Om de jonge planten in het aquarium op de drijfbladeren niet te laten verdrogen, legt men het drijfblad op de kop, om te bevorderen dat submerse bladeren worden aangemaakt. Soms maakt de plant zowel submerse als drijfbladeren aan. De kans hierop kan worden verminderd door de belichtingsduur boven de plant tot minder dan 12 uur terug te brengen. Het risico bestaat dan wel dat de moederplant enkel nog drijfbladeren aanmaakt. Ook op afgesneden drijfbladeren worden nog jonge planten gevormd.

De stek met knol

De stek met knol, met in ieder geval een drietal nieuwe bladeren. Foto’s circa een maand na de planten te hebben gekregen.

de stek zonder knol

De stek zonder knol wel een nieuw blad maar veel moeite met aanpassen.

Na drie maanden

Hier de plant na circa drie maanden, gefotografeerd in mijn bak

Kindje op moeders schoot

Wanneer de waterkwaliteit verslechtert, maakt de plant bij mij jonge plantjes aan op haar bladeren, het moederblad heeft dan de neiging tot verslijmen.

stekken

Een paar stekken, met een stukje -steel en moederblad in de grond gezet blijken levensvatbaar en gaan aan de groei.

In de loop der tijd, het afgelopen jaar heeft de plant zich flink ontwikkeld. Tot nu toe heeft ie geen neiging vertoond om drijfbladeren te maken, maar mij is wel duidelijk dat deze plant ongeschikt is voor kleinere aquaria. Het ouder worden van het blad en het afsterven van het blad is duidelijk de stimulans om jonge planten te gaan vormen. Deze kunnen met blad en al worden afgesneden en met blad en al of een deel daarvan in de grond worden gezet waarna ze zelfstandig verder groeien. Een prima manier van vermenigvuldigen. Toen ik onlangs de plant moest verplaatsen omdat ie te dicht op een andere plantengroep stond zag ik dat ie twee bloemknoppen had aangemaakt. Jammer genoeg had ik hem uit de grond getrokken voordat ik dat had gezien. Ik houd in de gaten of de ontwikkeling van de bloemen voortzet na het verplanten, maar ik vrees dat dat niet zal gebeuren. De plant stond op dat moment met grote bladeren tot vlak onder het wateroppervlak.

Diverse Nymphaea-soorten zijn te koop bij Aquarium-planten.com.

Translate »