Selecteer een pagina

Bacopa monnieri

Hedyotis salzmannii – Oldenlandia salzmannii – Bacopa monnieri

Een plantje waarover vooral met betrekking tot de naamgeving nogal wat verwarring bestaat. De laatste stand van zaken is toch wel dat het een Bacopa soort is. In ieder geval is het een plantje dat ik al vele jaren in mijn aquarium verzorg. Ik heb het hoofdzakelijk als voorgrond beplanting toegepast, maar het is me gebleken dat deze soort zich ook prima tot midden beplanting laat uitgroeien. Nog hoger zou ik persoonlijk niet aanraden omdat het een plant is die een dicht bladoppervlak ontwikkelt waardoor de onderstelen van de plant licht te kort krijgen en dan kaal worden. Bij voldoende belichting kunnen de planten wel mooie struikjes vormen die prima midden beplanting kunnen vormen. Echter wanneer u niet vies bent van wat onderwater tuinieren leent deze soort zich er ook prima voor om als voorgrond beplanting te worden toegepast. Ik heb dit plantje ervaren als een soort die weinig eisen stelt en zich gemakkelijk laat vermenigvuldigen.

Deze plant is te koop bij aquarium-planten.com.

Bacopa Monnieri is een sterke aquariumplant die vooral genoeg licht nodig heeft. Krijgen de planten genoeg licht, maar groeit de Bacopa monnieri niet of nauwelijks? Dan bestaat de kans dat zij bepaalde voedingstoffen mist, zoals ijzer, kalium, magnesium of CO2 in de plantenvoeding.

Met stekjes van zo’n 7 cm die voor de helft in de grond worden gezet kunt u een prachtig veldje vormen van deze soort. In geval van voldoende licht en plantenvoeding blijven de internodiën klein en groeit de plant minder snel. In geval van weinig licht gaat de plant er naar op zoek en maakt lange stelen met weinig blad. Een veel minder gewenste situatie. In mijn grote aquarium kan een veld van deze plantjes wel uit 500 – 800 stekjes bestaan. Natuurlijk moeten ook langzaam groeiende plantjes zo nu en dan worden getopt of ingekort. Dit moest bij mij zo eens in de 6 weken gebeuren omdat ze anders voor de voorgrond te hoog werden. Dat betekende alle plantjes er uit en allemaal netjes een voor een op lengte knippen. Vervolgens moesten dan alle stekjes met het pincet een voor een worden terug geplant. Een arbeidsintensieve en tijdrovende klus, waar ik zomaar 6 uur achtereen mee bezig was. Om en om, om de zes weken besloot ik dus de te lang geworden plantjes met een lange schaar kort te knippen, om ze de volgende keer weer allemaal eruit te halen. Het afknippen heeft een voor- en een nadeel. Voordeel is dat het lekker snel gaat en nadeel is dat het veld en een tijdje lang minder mooi uitziet. Andere voordelen: De afgeknipte koppen kunnen dan weer verdeeld worden onder de verschillende liefhebbers die er belangstelling voor hebben. De afgetopte plaatjes lopen vaak per plantje tenminste dubbel uit, waardoor het veld veel voller wordt en er de volgende keer meer plantjes kunnen worden geoogst.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri hier door mij als kort voorgrond plantje toegepast. Veel werk. Ieder plantje werd afzonderlijk met een pincet geplant.

Bacopa monnierri.

Hier werd de plant in de gelegenheid gesteld om door te groeien tot een struikje. De plant wordt lekker “vol” en is dan uitermate geschikt als midden beplanting. Tegen de voorruit wordt hij dan te hoog.

Bacopa monnieri.

Hier zie je Bacopa monnieri als voorgrond beplanting, oplopend via het midden naar de achtergrond. Op zich een prima toepassing. Wanneer je de plant verwijdert zul je merken dat hij vooral aan de oppervlakte blad heeft, terwijl de lange stelen inmiddels al vaak kaal geworden zijn. Op zich niks mis mee doordat je daar vanwege het vele blad boven de kale stelen daar weinig van ziet.

Mijn aquarium is voorzien van tamelijk dikke Dual 3D-achterwanden. De bovenkant van die wanden steken net boven het wateroppervlak uit en vormen een soort richeltje dat je als een klein oevertje zou kunnen zien. Op dit oevertje leg ik wel eens afgeknipte plantenrestjes neer, waaronder ook wel deze Bacopa. Het is me al een paar keer gebeurd dat deze “stekjes” daar wortelen en zich tot oeverplantjes ontwikkelen. Dat maakt dat ik er van overtuigd ben dat dit plantje ook prima in moerascultuur in een paludarium toe te passen is. Op enig moment stonden de stekjes op de wanddelen gewoon ook in bloei. Op zich wel weer leuk om dat te zien gebeuren. Al met al betreft het hier een plantje met een breed scala aan toepassingsmogelijkheden, zowel onder als boven water.

Bacopa monnieri.

Hier een stekje van Bacopa monnieri dat op de bovenkant van de linker zijwand van mijn aquarium wortel heeft geschoten.

Bacopa monnieri.

Wanneer ik hem daar laat doorwoekeren bedekt hij al snel de hele bovenkant van de zijwand. Met de wortels hecht hij zich op de wand, maar een groot deel van de wortels gaan het water in om daar voedingsstoffen aan te onttrekken. Dus ook in deze situatie gaat de reinigende werking van de plant in het water door.

Bacopa monnieri.

Dicht onder de gesloten lichtkap zit de plant vrijwel tegen de TL-buizen aan en loopt het toch wel tere blad risico om te verbranden. Maar zie hier met een beetje geluk ontwikkelen zich bloemknopjes en bloemen. Dat is dan wel heel apart zo op de oever van je aquarium.

Bacopa monnieri.

Uit het feit dat dit plantje onder dit soort omstandigheden zich zo gedraagt mag je de conclusie trekken dat het ook in een paludariumsituatie uitstekend zal kunnen gedijen. Dat geldt natuurlijk voor veel moerasplanten die we in het aquarium toepassen. Bacopa monnieri is een sterke, aantrekkelijke aquariumplant die meerdere toepassingsmogelijkheden kent.

Ook op medisch gebied blijk Bacopa monnieri toepassingsmogelijkheden te kennen. Bacopa monnieri is een beroemde ayurvedische tonic (ook wel ‘Brahmi‘ genoemd, naar de Scheppende God van het hindoeïstische pantheon, Brahma) die al meer dan 3000 jaar wordt gebruikt. De werking van het middel is onderwerp geweest van een 30 jaar durende studie. Het vermogen van het geheugen van de mensen die deelnamen aan de studie verbeterde; het reactievermogen werd bovendien vele malen sneller.

Translate »